Gepubliceerd 28 december 2024

Wie erkennen fibromyalgie? En hoe belangrijk is erkenning voor herstel?

Fibromyalgie is een aandoening waar vaak sceptisch naar wordt gekeken. Veel mensen met fibromyalgie voelen zich niet begrepen door hun omgeving, en zelfs medische professionals kunnen soms twijfelen aan de ernst of het bestaan van de aandoening. Maar wie erkennen fibromyalgie eigenlijk? En waarom is erkenning zo belangrijk?

Wie erkennen fibromyalgie officieel?

Wereldwijd is fibromyalgie erkend als een chronische aandoening door verschillende medische en gezondheidsorganisaties:

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): Fibromyalgie wordt erkend als een chronische ziekte en heeft een eigen ICD-10-code (M79.7).
Reumatologen: In veel landen wordt fibromyalgie gediagnosticeerd door reumatologen, die de aandoening erkennen als een complex syndroom.
Gezondheidszorg: Hoewel fibromyalgie wordt erkend, verschilt de mate van ondersteuning en behandeling per zorgverlener.

Toch is de erkenning niet overal even sterk, en veel patiënten ervaren dat hun klachten worden gebagatelliseerd of zelfs niet serieus genomen. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie, isolement en wanhoop. De reumatoloog en artsen zijn vaak van mening dat ze niet meer voor hun patiënten kunnen betekenen dan het voorschrijven van medicatie.

Waarom is erkenning zo belangrijk?

Erkenning speelt een cruciale rol in het herstelproces. Hier zijn een paar redenen waarom:

Validatie: Het erkennen van fibromyalgie helpt patiënten om zich serieus genomen te voelen, wat essentieel is voor hun mentale welzijn.
Werkgevers: Veel mensen worden pas door hun werkgevers serieus genomen als erkenning komt voor hun klachten. 
Innerlijke acceptatie: Voor veel mensen is de eerste stap naar genezing het zelf erkennen van de impact van hun klachten. Dit opent de deur naar het aanpakken van de onderliggende oorzaken.

Wat kun je doen als je je niet erkend voelt?

Als je merkt dat jouw klachten niet serieus worden genomen, zijn er stappen die je kunt ondernemen:

Zoek een begripvolle hulpverlener: Niet alle hulpverleners zijn goed geïnformeerd over fibromyalgie. Zoek iemand die jouw klachten erkent en weet hoe je moet genezen van fibromyalgie.
Wees kritisch over de hulp die je ontvangt: Helaas weten veel hulpverleners niet hoe ze iemand met fibromyalgie kunnen helpen, wees daarom kritisch over de hulp die je ontvangt en zorg ervoor dat je niet onnodig lang afhankelijk wordt gemaakt van de hulp die je ontvangt.
Werk aan zelferkenning: Het erkennen van je eigen klachten en het serieus nemen van je lichaam is een belangrijke stap richting herstel.

Erkenning en de weg naar genezing

In mijn eigen herstelproces van fibromyalgie ontdekte ik dat vooral de erkenning van mezelf een sleutelrol speelde. Waar anderen mij wellicht niet begrepen of zelfs hebben afgewezen, mocht ik krachtig genoeg zijn om mijzelf wel die erkenning te geven. Fibromyalgie is geen ingebeelde ziekte, maar een echte, fysieke uiting van innerlijke verstoringen. Door deze verstoringen aan te pakken en mijn klachten serieus te nemen, vond ik mijn weg naar genezing.

Met mijn unieke methode help ik anderen hetzelfde te doen. Mijn aanpak richt zich op het herstellen van de verbinding tussen lichaam, emoties en denken, zodat je niet alleen erkend wordt, maar ook daadwerkelijk kunt genezen.

Klaar voor de eerste stap?

Concrete oplossing voor fibromyalgie

Als je worstelt met fibromyalgie en je niet erkend voelt, nodig ik je uit om een online consult met in te plannen. Samen kijken we naar de oorzaken van jouw klachten en krijg je een concrete oplossing aangereikt. 

Online consult

Plan hier je online consult in en ontdek hoe jij weer klachtenvrij kunt leven.

Social media

© Copyright Joshua Cobussen.  All Rights Reserved

Access The Training Now

We process your personal data as stated in our Privacy Policy. You may withdraw your consent at any time by clicking the unsubscribe link at the bottom of any of our emails.

Close